Opracowanie Prof. dr hab. Jan Nawrot-entomolog, kierownik Zakładu Entomologii Instytutu Ochrony Roślin-Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.
Mgr inż. Tomasz Klejdysz-leśnik, entomolog
Mącznik młynarek (Tenebrio molitor L.)
Wygląd
Długość: 12-16 mm, chrząszcz o ciele ciemnobrązowym do czarnego, nogi, czułki i głowa jaśniejsze. Powierzchnia ciała pokryta drobnymi punktami i fałdkami, przez co wydaje się tłusta. Przedplecze prostokątne z lekko zaokrąglonymi bokami, nieco węższe od pokryw. Pokrywy równoległoboczne, na wierzchołku zaokrąglone, z podłużnymi żeberkami. Czułki krótkie, bez wyraźnej buławki. Przednie golenie samców łukowato wygięte.
Zasięg
Gatunek znany niemal na całej kuli ziemskiej, w Polsce na terenie całego kraju pospolity i często spotykany.
Występowanie
Chrząszcz mocno związany ze środowiskami synantropijnymi: mieszkania, spiżarnie, magazyny, budynki gospodarcze, młyny, piekarnie, sklepy i inne. Sporadycznie spotykany na terenach otwartych pod korą drzew, w żerowiskach innych owadów oraz w próchnie.
Zasiedlane materiały
Głównie pochodzenia roślinnego jak ziarna zbóż, mąka, otręby i produkty z nich wytworzone, rzadziej produkty pochodzenia zwierzęcego.
Bionomia
Jedna samica w ciądu życia składa okolo 500 jaj. Rozwój jednego pokolenia w warunkach pokojowych trwa rok, może przedłużyć się do półtorej roku. Gatunek odporny na działanie niskich temperatur. Chrząszcze mają dobrze wykształcone skrzydła i chętnie latają. Wabione światłęm często wlatują wieczorami do mieszkań przez otwarte okna.
Znaczenie gospodarcze
Duże, szkodnik ze względu na rozmiary ciała potrafi niszczyć dużą ilość przechowywanych produktów, dodatkowo zanieczyszczając je kałem i trupami. Uszkadza również opakowania.