Zasady bioasekuracji należy stosować poczynając od produkcji podstawowej.
Produkcja podstawowa to produkcja na poziomie gospodarstwa, czyli uprawa i hodowla a także łowiectwo i rybołówstwo. Produkty podstawowe to zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby, jaja, mleko, miód, jagody itp. Aby zapewnić tym produktom bezpieczeństwo należy:
okresowo, w zależności od potrzeb przeprowadzać dezynfekcję pomieszczeń inwentarskich, maszyn, środków transportu i urządzeń rolniczych,
używać wody pitnej lub czystej,
zapobiegać aby zwierzęta ( najczęściej koty), szkodniki: myszy i szczury nie zanieczyściły produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
zapobiegać rozszerzaniu się chorób przez zastosowanie środków ostrożności.
W gospodarstwie powinno być wydzielone miejsce do składowania środków dezynfekcyjnych zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych, powinny znajdować się maty dezynfekcyjne.
Wejścia do budynków inwentarskich powinny być oznakowane tablicą z napisem: ,, Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
Istotną zasadą bioasekuracji jest przestrzeganie kwarantanny zakupionych, wprowadzanych do stada nowych zwierząt. Kwarantanna powinna trwać ok. 4 tygodni.
Ze względu na bezpieczeństwo liczba wizytujących osób powinna być ograniczona do minimum a personel obsługujący bezwzględnie powinien przestrzegać zasad bioasekuracji.
Wszystkie zasady bioasekuracji mają istotne znaczenie dla uchronienia stada przed chorobami a konsekwencje ich nieprzestrzegania ponosi wielu rolników, w ty m również ci, którzy tych zasad przestrzegają.
Należy pamiętać , że stosując wszelkiego rodzaju preparaty dezynfekcyjne czy biobójcze należy prowadzić ewidencję tychże środków.
(żródło: http://wodr.poznan.pl)